Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Właściwości siemienia lnianego – jak je dodawać do diet?

Kategorie

  • Maciej Dałek
    PPHU MILLTEX MACIEJ DAŁEK
    Bąków Górny 124
    99-440 Zduny

    nr konta bankowego:
    81 1240 3347 1111 0011 1090 8943
    Pekao S.A I o. Łowicz


    NIP: 834-100-06-08

  • E-mail:sklep@makalowicka.pl
  • Telefon+48 668 399 289
  • Godziny działania sklepów stacjonarnych

    Bąków Górny 124

    99-440 Zduny

    od poniedziałku do piątku:

    7:00 - 15:00



    Sklep w Łowiczu,

    ul. Starzyńskiego 2a

    Pon. 8:00 - 16:00

    Wt. 7:00 - 16:00

    Śr. 8:00 - 16:00

    Czw. 8:00 - 16:00

    Pt. 7:00 - 16:00

    Sob. 7:00 - 14:00

Właściwości siemienia lnianego – jak je dodawać do diet?

Data dodania: 08-08-2025

Siemię lniane od dawna cenione jest jako naturalny składnik wspierający zdrowie. Te niewielkie nasiona lnu zawierają bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, serce, skórę i ogólną kondycję organizmu. Coraz częściej polecane są zarówno w dietach odchudzających, jak i prozdrowotnych.

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane jest źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu, a także działają przeciwzapalnie. Nasiona te obfitują w lignany – naturalne antyoksydanty o działaniu hormonalnym, które mogą wspierać równowagę organizmu, zwłaszcza u kobiet.
Dzięki obecności witamin z grupy B, cynku i magnezu siemię lniane wspiera również zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Jak dodawać siemię lniane do diety?

Siemię lniane można stosować w różnych formach – jako całe nasiona, zmielone lub w postaci kisielu. Najlepiej mielić je tuż przed spożyciem, ponieważ wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych.

  • Dodatek do owsianki i jogurtu – łyżka świeżo zmielonego siemienia świetnie urozmaici śniadanie.
  • Składnik koktajli – zmiksowane z owocami i mlekiem roślinnym doda im wartości odżywczych.
  • Wypieki – siemię lniane można dodać do chleba, bułek czy ciasteczek.
  • Zamiennik jajka – zmielone siemię lniane wymieszane z wodą tworzy żel, który w wielu przepisach zastępuje jajko, szczególnie w kuchni wegańskiej.
  • Kisiel z siemienia – zalanie nasion ciepłą wodą tworzy naturalny napój o właściwościach osłonowych dla żołądka i jelit.

Podsumowanie

Siemię lniane to wartościowy dodatek do codziennej diety, który może wspierać trawienie, serce, odporność i wygląd skóry. Dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach. Warto włączyć je do jadłospisu, pamiętając o regularnym stosowaniu w niewielkich ilościach.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
banner termin